РАЗУМЪТ НА ЧУДОВИЩАТА


Гоя има една великолепна гравюра, озаглавена „Сънят на разума ражда чудовища”. Често съм си мислил, че ако разместим думите, биха се получили други, не по-малко верни и силни сентенции. И сега искам да се спра на една от тях: „Разумът на чудовищата ражда сън”.
За никого не е тайна, че вече почти четвърт век в страната ни върлува чудовището, наречено „политическа класа” – рожба на едно друго чудовище с наглото име „народна власт”.
А у чудовището всичко е чудовищно – включително разумът. И този чудовищен разум ненавижда истинското мислене, защото то е способно с лекота да разобличи измамите му. Оттук и естественото решение: истинският разум да бъде изтласкан, охулен, маргинализиран, да няма място в обществото, за да се ширят лъжите. Да бъдат потопени хората в дълбок, непробуден сън.
Естествено, това не е лека задача. Но по нея се работи упорито и всеотдайно. Помните ли началото на далечната 1990 година? Тогава бившите властници панически „демократизираха”, отстъпваха по всички фронтове, дори влязоха в черква със свещички в ръце… но бранеха докрай три неща: прословутият Член Първи, закрепващ властта на една партия; да не се разрешава частно производство на оръжия и боеприпаси; да не се разрешава частно книгоиздаване. За тях властта над книгите бе равностойна на бомби и политическа власт.
Именно затова, докато все още цялата икономическа власт беше в ръцете на правителството, Луканов направи първия удар. Преди още да се либерализират цените на продуктите и да настане страховитата Гладна Зима, беше вдигната цената на хартията – ударът, от който книгоиздаването не се опомни и до днес. Но това не го помните, нали? Така е, насън не се помни. А разумът на чудовищата ражда… какво? Правилно, сън.
Сънят постепенно затрупваше нормалния човешки разум, докато се създадоха условия, в които дори най-нелепите и чудовищни лъжи да бъдат приемани на юнашко доверие. Спомняте ли си името Любомир Начев? Бивш министър на вътрешните работи по време на една друга катастрофална година – Виденовата.
Ето в какво нелепо съновидение го намеси разумът на чудовищата.
В деня, когато в ж. к. „Белите брези” бяха жестоко разстреляни полицаи, цялото Министерство на вътрешните работи се юрнало да си дири министъра. Той бил неоткриваем. Чак късно привечер журналистката Севда Шишманова – съвършено случайно, разбира се – го открила да гуляе с малолетни манекенки. Тутакси викнала оператор, заснела позора на министъра, хукнала към телевизията, спряла програмата и пуснала на своя глава заснетия материал.
В това се вярва и до днес. Нищо, че и радиото, и телевизията се охраняват тъкмо по тази причина – да не вземе някой да пусне по тях каквото му хрумне.
Отварям скоби. И до днес ми е тъжно за клетия Начев. Той беше верен на партията си и стана жертва на царуващата там психика на хиенската глутница. Явно бе станал неудобен някому, но не го изместиха по каналния ред. Дори не го викнаха да му кажат „Пич, тръгни си сам, да не те махнем ние”. Просто го унищожиха. Оставиха го като прокажен. И десетина години по-късно човекът се самоуби…
Помните ли стачката на учителите? Най-големият протест на интелигенцията, смазан (ха на бас, че не го знаете!) с помощта на военни специалисти – нещо, за което в САЩ биха хвърчали глави. Но ако днес заговорите за нея на чудовищата и техните поклонници, веднага ще ви разкажат един сън: исканията на учителите били удовлетворени 150% и днес те живеят честито…
Помните ли побоя на студентите преди пет години? Сънят ще ви разкаже: не е имало нищо подобно, полицията е била само шепа хулигани…
Наглата лъжа, погазваща елементарните закони на логиката и разума, се превърна в норма. Последната проява на разума на чудовищата бе провокацията на 11 май, когато се опитаха да ни внушат, че е имало 350 хиляди бюлетини, подготвени за фалшификация на изборите. И микробуси с двойни дъна, способни да поберат цели палети (по-големи от самите микробуси, впрочем).
Гьобелс е казвал: Една лъжа, повторена сто пъти, се превръща в истина. Днес неговите последователи успешно претворяват в живота тази максима. И ще преуспяват в това си начинание, докато мислещите хора не се събудят, за да запитат:
1. КАК би могла да се осъществи подобна фалшификация? Не се оправдавайте с „индийската нишка”, за нея е необходима ЕДНА бюлетина, а не стотици хиляди.
2. Къде са микробусите с прословутите двойни дъна?
3. Къде са тези 350 хиляди бюлетини? Кой ги преброи? Кой изобщо изрече това число: триста и петдесет хиляди?
4. Защо проверката само един ден преди това не установи нередности? Ще бъдат ли наказани тези проверяващи… или пък онези, които им противоречат? Една от двете страни ТРЯБВА да е виновна.
Не се ли събудим, очаквайте наглостта на чудовищата да нараства. Предсказвам: ако никой не ги спре, те ще посегнат и на живота ни – друго не ни е останало…

А може вече и да са започнали. Както силно подозирам – през февруари тази година. Във Варна.

About Lubo

Writer, translator etc.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

10 Responses to РАЗУМЪТ НА ЧУДОВИЩАТА

 1. Григор says:

  Препращам от моя блог веднага!

 2. Pingback: Grigor Gatchev – A Weblog » Blog Archive » Питат, и отговор имат и други

 3. gabo says:

  Любо, за съжаление колкото и да ни е тъжно, блатото на простотията ни обгръща от всякъде.
  Хората не се замислиха преди 2 месеца как ги манипулират, не се замислиха и по време на кампанията. А то това не е и от сега, това е нещо, градено с години.
  Ще мине и замине и скандала и с подслушванията и с бюлетините и с надписаните /както на всички избори/ гласове в Турция. А на електората ще се дадат нови зрелища, хляб и АЕЦ.

 4. Кал says:

  И аз препращам – от темата „Избори 2013“ в личния ми форум.

  Особено благодаря за припомнянията. Късата памет продължава да ни препъва…

 5. Иван says:

  Аз помня.
  Затова и не съм съгласен относно за Любомир Начев. И другите министри имаха нагли изказвания, но той ги надцака всичките. Това което го заби, не беше факта че е отсъствал от поста си, нито че беше пиян, нито готината мацка до него. Това което го съсипа беше заповедта “Не си ме намерила” произнесена от него в репортерския микрофон пред работеща камера, че даже я повтори. Това той си го направи сам.

  А колкото до това, че в сащ щели да хвърчат глави ако военни специалисти смажат протест. Доколкото си спомням OWS беше смазан именно с вещата координация на DHS. Досега никой не се е сетил да търси някаква отговорност за каквото и да било.

  Относно бюлетините. Подозирам че 350’000 идва от 10 палети * 35’000 бюлетини на палета в поръчката на ЦИК. Прокуратурата цитира този номер в официалното си съобщение от 11.05.2013, но пропусна да покаже 10 палети с “валидни” бюлетини на пресконференцията. Аз видях само 4-5 палети с отпечатани, нарязани и сгънати бюлетини, плюс 5 за които зам.глав. прокурор потвърди че са брак.

 6. Lubo says:

  @ Иван.
  Не става дума за личността Начев. Той беше калпав министър и заслужаваше да бъде отстранен. Въпросът е за гнусния начин, по който това беше направено. И най-вече за наглата лъжа на Севда Шишманова: “Аз отидох и на своя глава пуснах материала по телевизията”.
  Почти като истеричните крясъци на Бареков: “Няма да ме оставят да доживея до утре!” Впрочем, той жив ли е още? :)

 7. Eli says:

  Живеем във филм и сами си избираме сценаристите:
  http://www.blitz.bg/news/article/201788

 8. Lubo says:

  Благодаря, Ели! Отдавна го подозирах…

 9. Petko Petkov says:

  Любомир Начев – А защо въобще се хващате за това как е бил отстранен??? Ами елате ме снимайте мен с малолетни манекенки- няма как да стане! Въобще огромна част от статията е теория на конспирацията, просто изказване на мнение противоположно на общоприетото. Няма начин да се прецени кое е истина без липса на доказателства. За бюлетините никое официално лице не е казало за коя партия са били, просто казаха че са намерили 350 хил. ПРАЗНИ бюлетини. Въобще много приказки от сорта на зона 51 и извънземните без никакви доказателства. По същата логика ние можем да заключим че авторът се опитва да ни пробута неговите лъжи като истина.

  П.С Никой не защитавам и не обвинявам, просто статията не струва.

 10. Lubo says:

  @ Petko Petkov,
  Благодаря от сърце! Обвинението в лъжа (!!!!!) е най-доброто свидетелство, че съм жегнал лъжците.
  Колкото до Начев – казах го, отврати ме гнусният начин, по който бесепарите отстраниха безусловно верен на тях човек. Хиени, какво да ги правиш…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>