СТРАХУВАМ СЕ!

Страхувам се.
Страхувам се, че в страната ни настъпва червен фашизъм.
Както във всеки добър хорър, всичко започна отдалече и съвсем тихичко. Преди около три години на една теоретична конференция на многото фракции в БСП бе подадена идеята (цитирам по памет): „Да се премине в активно настъпление в интернет. Да се създадат стотици и хиляди блогове, в които да се разясняват нашите идеи и да се опровергават клеветите на реакцията.”
Идеята се оказа ялова. Както казва поговорката, можеш да заведеш коня до реката, но не можеш да го накараш да пие. Или в случая – можеш да създадеш и милион блогове, но от тях няма полза, ако никой не ги посещава.
И тогава „настъплението в интернет” беше пренасочено – към съществуващите форуми и към коментарите в печатните издания. А „настъпващите” бяха единодушно ориентирани да използват езика на омразата. За тях няма вече „седесари” или „гербери”. Има седерасти и герберасти – с други думи седесари-педерасти и гербери-педерасти. И разбира се тикви, бабуини, примати… Плюс измисленото незнайно откъде „шофьори и фризьорки”, гъделичкащо егото на пишещите – „ето, аз съм по-горе от тия низши твари!”.
ЕЗИКЪТ НА ОМРАЗАТА Е ПЪРВИЯТ ПРИЗНАК НА ФАШИЗМА.
Опиянението от езика на омразата даде кураж. Дойде време един ръководител на партия официално да заяви: „Ако това правителство не си тръгне с мир, ще си тръгне по друг начин”.
„Другият начин” стана ясен много скоро. Използвани бяха справедливите протести срещу енергийните монополи, за да бъдат пуснати в действие тълпи от лумпени, които сами си признаваха: „Бате, дадоха ни по триста лева, за да правим мизерии”.
ИЗПОЛЗВАНЕТО НА ЩУРМОВИ ОТРЯДИ ОТ ПЛАТЕНИ ЛУМПЕНИ Е ВТОРИЯТ ПРИЗНАК НА ФАШИЗМА.
Отчаяни хора се самозапалиха. И същият ръководител на партия не пропусна цинично да се възползва от тази трагедия: „Живите факли са символ на това управление”.
ИЗПОЛЗВАНЕТО НА ЖЕСТОКА ЧОВЕШКА СМЪРТ ЗА ПОЛИТИЧЕСКИ ЦЕЛИ Е ТРЕТИЯТ ПРИЗНАК НА ФАШИЗМА.
(В скоби – не просто се страхувам, а изтръпвам от ужас, като си мисля, че тия самозапалвания може и да са подпомогнати от някого.)
Накрая дойде грандиозната манипулация на Мая Манолова и ТВ 7 в деня за размисъл, която наруши изборното законодателство. Тиражирана беше една съшита с бели конци лъжа, за да бъде повлияно върху резултатите от изборите.
ПРЕВРЪЩАНЕТО НА ЕДНА ЛЪЖА В ИСТИНА ЧРЕЗ СТОКРАТНО ПОВТАРЯНЕ Е ЧЕТВЪРТИЯТ ПРИЗНАК НА ФАШИЗМА (Гьобелс го е казал изрично).
От там нататък новите фашисти тръгнаха стремглаво по стъпките на своите предшественици:
– временно използване на „сламен човек” – Орешарски=Хинденбург;
– впрягане на съдебната система за политически цели;
– пълен контрол над медиите;
– цензуриране на интернет, триене на неугодни мнения и заплахи с полицейска разправа (е, това вече е ново – при Хитлер не е имало интернет);
– създаване на политическа полиция чрез сливане на разузнаването и организацията за борба с организираната престъпност.
И разбира се, съюзяване с крайните националисти.
ОБЕДИНЯВАНЕТО НА СОЦИАЛИЗЪМ И НАЦИОНАЛИЗЪМ Е ПЕТИЯТ ПРИЗНАК НА ФАШИЗМА.
Едва ли съм изброил всичко. Но и това е достатъчно, за да се страхувам. А най-много се страхувам от мълчанието, с което се посреща този безумен, настървен реваншизъм. Когато най-сетне се опомним и надигнем глас… няма ли вече да бъде късно? Няма ли тогава да ни посрещнат със „Здравейте, циркаджии” или „Дай да разваляме седянката”?
Времето за протест е сега!
Или по-конкретно: в неделя, 16 юни от 18.00 часа пред Народното събрание.
Аз, Любомир Николов, известен още като Колин Уолъмбъри, ще отида. Каня и вас, мои близки или задочни приятели, всички, които ме цените поне малко заради преводите на Толкин, заради моята фантастика и книгите-игри.
ЕЛАТЕ!

About Lubo

Writer, translator etc.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

11 Responses to СТРАХУВАМ СЕ!

  1. Pingback: 16 юни: Национален протест „Оставка на кабинета „Орешарски“ | Калин М. Ненов

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *