КНИГАТА БЕЗ ЗАГЛАВИЕ


Обичам хората, които са майстори в работата си…
Неотдавна търсих за подарък една сравнително рядка книга – „Ракетата не отговаря”, издадена преди 55 години. На няколко пъти обиколих площад „Славейков”, но продавачите вдигаха рамене: Абе, имах я преди време… Де да знам… Много се търси… От кого беше тая?
Бях почнал да губя надежда, когато попаднах на един букинист, който наистина си знаеше работата.
- „Ракетата не отговаря” ли? Имам я, разбира се.
След двайсет минути книгата беше в ръцете ми. Обнадежден, опитах да разширя късмета си. С книги, които бях чел в детството си и от тогава насам безнадеждно търсех.
- А случайно да имате „Пленникът на Марс”?
- Коя? От подлистника на вестник „Зора” ли? Имам я.
- Ами „Човекът, който открадна Голфщрома”? (Не е грешка, така е в заглавието.)
- Имам я.
И тогава наглите ми надежди съвсем се разпищолиха.
- Има и една книга, на която дори не знам заглавието. Чел съм я като малък и много ме впечатли. Разказваше се за корабокрушенци на скалист северен остров. Помня, че намериха залежи от радий. И че накрая успяха да си направят радиостанция.
Човекът ме изслуша и пак рече:
- Имам я.
Така се сдобих със съкровище. Поне за мен.
Книгата „Робинзоновците от „Кронберг”, издадена на български през 1948 година под заглавието „Приключение в Тихия океан”. Автор – Франтишек Бехоунек. Разгърнах я с нетърпение и видях илюстрациите, които толкова ме бяха впечатлили като дете.

След като се прибрах, зачетох книгата и открих, че наистина е увлекателна. Донякъде напомня „Тайнственият остров” на Жул Верн, но в по-съвременен вариант. Същите храбри корабокрушенци, същата изобретателност, същата несломима воля за победа над трудностите.

Но истинската изненада дойде когато отворих Гугъл да прочета нещо повече за автора. И за мой срам се оказа, че би трябвало отдавна да зная името му. Защото Франтишек Бехоунек се оказа изключителна личност. Чешки автор на множество фантастични и приключенски романи, както и на научно-популярна литература. И не само автор, а учен. Радиолог. Ученик на Мария Кюри. Пътешественик. Авантюрист. Изследовател на космическите лъчи.Участник в две знаменити полярни експедиции – на Амундсен и на Нобиле (с когото е на тази снимка).
Засрамих се. Въздъхнах и тъжно си казах: Sic transit Gloria Mundi… Ако случайно не знаете, това означава: Тъй отминава световната слава.
Поклон пред паметта ти, пане Франтишек. Благодаря за детските вълнения пред твоите страници. И за радостта да те преоткрия. Прощавай, че не съм те знаел – вече няма да те забравя.

About Lubo

Writer, translator etc.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

3 Responses to КНИГАТА БЕЗ ЗАГЛАВИЕ

  1. Божо says:

    „Ракетата не отговаря” май беше първата фантатика, която съм чел.
    Май от български автор, а героите бяха руснаци, някакви такива спомени имам.

  2. Любчо, моля, обади от кой продавач на Славейков! Нещо име, място където стои, номер на маса, външен вид? Този човек е злато!

  3. Lubo says:

    Заставаш на отсрещния тротоар. Ако не греша – втората маса вдясно от фонтана (евентуално първата, но мисля, че все пак е втората). Мъж на средна възраст с прилично-скучен вид.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>