ИЗВЪН КУЛАТА

Този блог е моето тихо място.
Моята кула от слонова кост, където да творя – доколкото мога – и да споделям каквото напиша.
Но понякога човек не може да остане затворен в кулата. Защото навън става какво ли не.
От около година и половина в информационното пространство нахлуха еничарите на една партия, водени от призива – ни повече ни по-малко! – да завоюват интернет. И завоюват, въоръжени със сквернословие, тотално оплюване на опонентите и закани за бъдеща саморазправа с всеки, който мисли поне малко различно от тях.
Мислех, че политическите противоречия у нас постепенно затихват. Сега със смайване откривам, че е точно обратното.
Мислех, че мога да водя културен спор със всекиго. Сега със смайване откривам, че има хора интелигентни и умни, подчинили ума и интелекта си на злобата и мечтата за реванш.
Силата ми е нищожна – един-единствен електорален глас от няколко милиона. Но докато я имам, никога не ще я поставя в услуга на подобни хора.

About Lubo

Writer, translator etc.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

14 Responses to ИЗВЪН КУЛАТА

 1. Galarad says:

  “И завоюват, въоръжени със сквернословие, тотално оплюване на опонентите и закани за бъдеща саморазправа с всеки, който мисли поне малко различно от тях.”

  Любо, че кога е било различно? И коя е тази парламентарно представена партия, която НЕ се състои от индивиди с подобно мислене (риторичен въпрос).

  Партиите са като създателите на сапунени сериали или тв реклами. Прозреш ли през фалшивото “разнообразие” на платформи и идеи, виждаш абсолютно идентични субекти, еднакво поведение, еднакви цели.

 2. Григор says:

  @Galarad: Абсолютна идентичност има само в представите ни. В реалния свят нещата никога не са еднакви.

  Иначе, не помня кой беше казал:

  Най-голямата грешка на света е да кажеш: “Имам твърде малко сили, за да има смисъл да се боря”.

  И си мисля, че гласът на хора като Любо достига до много хора, и грабва умове и сърца. Това е дарбата на Писателя. И както всяка дарба, товари с отговорност. Солженицин казва в Нобеловата си реч (по памет): “Ако танковете на страната ти са оплискали с кръв чужди площади, петна от кръвта остават по лицето на Писателя, завинаги. И ако нощем са удушили в леглото верен и истински приятел, по ръцете на Писателя остават синини от въжето.”

  Не съм Солженицин. Но бих имал смелостта да го префразирам:

  “Ако из страната ти вилнеят мутри, мръсотията от джиповете и ланците им е по лицето на Писателя. И ако я продават и съсипват политикани, смрадта от делата им се носи от Писателя. Винаги.”

 3. Кал says:

  Гри – аз, уви, изхождайки от наблюденията си и участието ми в гражданските движения през последните 7-8 години, съм по-скоро на мнението на Galarad – КОНКРЕТНО за СЕГАШНИТЕ ни партии и партийци.

  Партиите, които влизат в Парламента, са “фасади”. Креатури. Отзад се оказват едни и същи лица. Или различни, но водени от подобни подбуди (икономически… нежели идеологически или политически). Само като почнем от абсурдната ситуация предполагаемо ЛЯВА партия да въвежда flat-rate данък – 10% за всички… Страшно. Или забавно. Според избрания от нас поглед.

  (Имам един подробен текст по темата, ама е на английски, и във Фантазия. Все пак ако някой има интерес, моля да свирка.)

  Навярно едно време не е било така – при Великото народно, например. Аз лично чакам момента, когато в Парламата ще успее да влезе _наистина_ различна партия. (Но като знам какви идиоти продължават да бъдат повечето гласоподаватели наоколо ми – “Че защо да гласуваме за някой, дето няма шанс да влезе”? А за самосбъдващи се пророчества чували ли сте, мили идиоти? Нищо де… ще умрете, успокоявам се аз, други ще дойдат. Все някога.)

  Любо :)

  (Нали не те загубих, при това “ударно” начало? :( Тия дни на много кофти неразбирателства се нагледах, чудя се дали не е по-добре просто да се мълчи понякога…)

  Да си кажа все пак (:

  Дали да не си измислим, заедно и/ли поотделно, някаква ЗАБАВНИ подходи към подходите на тез другари? (НЕдругари. НЕмои, поне.)

  Ама НАИСТИНА забавни подходи? Дето на нас самите ще ни е кеф да ги прилагаме?

  Идеи?

  Кал, хулиган по душа

 4. Григор says:

  @Кал: В това има нещо вярно, доколкото “преходът” ни беше старателно инженериран зад всичко да стоят едни и същи лица. Но такова инженерство винаги е до време. Други лица вече започват да се появяват – зад ББ не стоят същите, които стоят зад БСП, ДПС и прочее. Същата стока са, но са различни групи. Схватките между тях ще ги отслабят още, и ще извадят на сцената още играчи. Старият проблем “четирима българи правят пет политически партии” работи в тази насока… А станат ли играчите достатъчно, ще стане възможно между тях да проима и различни, по-свестни от сегашните. Мисля, че си струва да се работи в полза на това развитие.

 5. Lubo says:

  @ Кал,
  Никакви забавни подходи не минават. Заповядай във форума на вестник “Сега”, където се подвизавам под ник Сократ-май и ще видиш. Използват се елементарни батареи от фекаломети. Да излезеш с остроумие срещу тях е безнадеждно.
  @ Григор,
  Не си съвсем прав. В сянката вероятно стоят няколко безкрайно обиграни муцуни, владеещи до съвършенство методите на финансовата и политическата поквара. Сред тях са лицата Цонев и Бисеров – днес в ДПС и подкарващи Доган по печалния път на Костов.

 6. Lubo says:

  Апропо, Григоре,
  Няма да е Папарашки.
  Ще бъде неговият градинар.

 7. Кал says:

  Аз съм ЗА развитието – да не се разбере обратно, ей! :)

  И даже _пак_ ще ходя да гласувам на идните избори. И продължавам да подкрепям моите хора с каквото мога, нищо че още са млади и зелени. Всъщност – ОЩЕ ПОВЕЧЕ заради това. Точно сега имат нужда от подкрепа те; като узреят, ще е лесно…

  За “същата стока” ми беше мисълта, да.

  Любо – знам за казуса “форум на “Сега”, от теб, още като си говорихме на Таласъмията. Понеже обаче съм информационно претоварен – вече “поддържам” активен образ на 4-5 сайта и форума (+ блога на Григор, което си е _работа_, от най-мислоемката :D ) – лично на мен ще ми е трудно да се впусна и в “Сега” форума… :(

  Но! Искаш ли да си направим експеримент? Тук, или на някое по-скришно място? (Мисля, че имаш регистрация при нас във форума на Човешката – може и там.)

  Значи:

  Събираш в един файл типични “лайнометни” изказвания. Директен копи-пейст, без мислене и подбор.

  Излагаш ги да ги видим.

  Аз пускам Чобитите да пишат примерни отговори. Всеки според неговия си стил и мурафети.

  Каквото ти хареса – ползваш го наготово. За следващия път.

  (Щото тия не са такива мозъци, че да могат да мислят безкрайно разнообразие от “мнения”.)

  Още по-забавно ще е да се направи Регистър на типовете тролене. С точки, подточки и образци.

  И като се появи поредното – само вадиш ключови цитати от него и слагаш препратка към съответната точка и подточка в Регистъра. И няма нужда да коментираш с думи изобщо…

  М?

  К)

 8. Григор says:

  @Любо: Градинарят?!

  @Кал: Инициативата “Отговор” е безсмислена. Както, впрочем, и висенето на Любо във форума на “Сега”. Причината е проста: там играят платени писачи, биоботове. Те четат какво им пишеш единствено в рамките на генерирането на някаква форма на (лайнян) отговор, за което им се плаща. Пожали стажантите, нека свършат вместо това нещо полезно.

  А Любо би бил далеч по-полезен, и би стигнал до далеч повече умове и души, ако вместо да драска из форума, пише фантастика както той умее. Да изгребваш хамбар с чаена лъжичка е казармена форма на глупост, особено ако си от много малкото дарени с фадрома.

 9. Lubo says:

  Григоре,
  Представи си един благ и кротък човечец, който привидно слугува на големия мафиот, а всъщност тихомълком го командва.
  Така си осигурява спокойствие и прикритие.

 10. Григор says:

  А осигурява ли си достатъчно власт, пари и за каквото друго някой командва такива мафиоти в такава посока? Ако аз съм градинар на Папарашки, или ще успея да го убедя да стане нещо твърде различно, или няма да съм му градинар вече (и нищо чудно да не съм и жив).

 11. Кал says:

  Е, не. Точно стажант(к)ите ни никога не бих подложил на това.

  Само такива като нас, Гри. :)

  Офертата си важи – а междувременно аз хейтя по един друг интересен казус, в Читанката.

 12. Любо says:

  Григоре,
  Не съм бил достатъчно ясен.
  Имам предвид идеята истинският мафиот – един Луканов в сянка, образно казано – да се е маскирал като градинар. Папарашки да бъде само параван, подбран точно защото е каквото очаква публиката – тъпа, алчна и нагла мутра.

 13. Lubo says:

  :)
  Рекорд!
  90 спама за последните 10 часа. И идват още!

 14. Григор says:

  @Любо: Напълно ясно си се изразил. Имах предвид, дали градинарят ще е в състояние да поддържа маската добре – примерно всеки ден да работи по градината?…

  За спама: и в уикитата, които стопанисвам, е същото. Антиспам ботът ми направо не спира да работи. Надявам се скоро пороят да секне. И може да е добре да ти инсталираме Akismet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>