ДО ГРИГОР

Григор за пореден път ме засрами. С простия факт, че е по-добър човек от мен. Ето какво написа в блога си:
Кажи с какво мога да помогна, за да ти дам възможност да напишеш и останалото от “Чистача”. И от толкова много други неща. Престъпление е, че все още ги няма.

И като се замисля, престъпление е, че “Международна конференция” все още не е довършена. И че първата книга на “Елесар” все още не е в готов вид… И че вече втора седмица те няма никакъв из блога ти също.

В известен смисъл светът наоколо е мрак, Любо. В тези времена, и още повече в държава като нашата. Светят съвсем малко хора, единици, и ти си от тях. Престанеш ли да светиш, веднага се усеща от много около теб. Не умират, не ги боли, но светлината в тях помръква. И от ъгълчетата на душите им се надигат отчаянието и безразличието, и всичко друго, което е мракът.

Моля те, продължавай да светиш. Дори да е по мъничко. Много хора имат нужда от светлината ти. За някои дори не знаеш, че съществуват. И най-често точно за тях си една от мъничкото светлини в живота им, или дори единствената. Моля те, не спирай.

Бъди достоен за дарбата си.
—————————
Не мога да оспоря и една дума от горното, Григоре. Напротив. Аз самият се измъчвам, че правя малко, а времето отлита. И редовно си спомням последните думи на Уелс от “Първите хора на Луната”, макар и казани в друг контекст: “И аз сякаш виждам с очите си… как той отстъпва крачка по крачка все по-назад от всяка възможност да прати слово или знак на събратята си и потъва навеки в Незнайното – в мрак, в тишина, която няма край…”
Затова все по-често се замислям за започнатите и недовършени неща, които лежат в папките ми и наистина могат да потънат в “тишина, която няма край”.
Ето само няколко:
“Сивият път” – проект за многотомно фентъзи, чието действие се развива далече в бъдещето на една тераформирана Луна.
“Последната битка” – след много хилядолетия светът е стигнал до убийствена диктатура, изключваща дори мисълта за съпротива. И все пак е направен отчаян опит за съпротива – от далечното минало са изтеглени бойци… с грехове. Една алтернативна Жана д’Арк, която не е посмяла да поведе народа си. Предателят, който е превел войската на Ксеркс край Термопилите. И един студент по ал-хемия от Румелийския вилает, случайно замесен в нарковойната между Челик-баба и Шикългрубер-ефенди.
“Римбо” – планета, където от векове се води война между роботизирани армии. Бродещият фокусник и шут Римбо обикаля подземните убежища, където живее безпомощното население заедно със своя опитомен бруп. Той не подозира, че заедно с Вечния войник и шизофреника-телепат Ким-Аламандер може да сложи край на войната.
“Дагор” – Веднъж на седем години се отваря Великата врата между два свята: милитаристичният Даг и магическият Ор. Засега всички опити на Даг да завладее Ор се провалят. Но този път ще бъде използвано тайно оръжие – генетично програмирано бебе, което да израсне в Ор и да унищожи съпротивата. Осиновен от семейството на трол, Дагор израства и е на път да стане велик маг. Но в подсъзнанието му Черния човек изчаква своя час… както изчаква и атомната бомба, която трябва да унищожи Дървото на живота.
“Там, зад звездните дълбини” – Археолозите са установили, че преди хилядолетия неизвестни космически инженери са изменили земната география, за да повлияят върху развитието на човешкото общество. Космическите изследователи търсят друга подобна планета. И ето че един от тях катастрофира на спътника точно на тази планета. Общество от типа на викторианска Англия е овладяло космическите полети и колонизира спътника на планетата си…
Има и още…
——————
Но понеже разговорът започна от идеите ми за филми, обръщам се не към теб, а към всеки, който прочете това:
Има ли желаещи да направят МНОГО ЕВТИН и ефектен филм? Описвам го с две думи: хибрид между “Проклятието Блеър”, “Космическа одисея” и “Близки срещи от третия вид”. Обществеността е разтревожена от изчезването на група студенти. През лятото те са решили да направят съвместна курсова работа за съвременните суеверия. Заминават за село Брод, където уж имало контакти с извънземни. И изчезват безследно. Говори се, че са отвлечени от извънземни. Но истината е много по-страшна.
За другия филм, “Чистача”, няма да говоря. Той би струвал по-скъпо, но съм уверен, че при добра работа може да спечели международни награди.
Има ли желаещи?

About Lubo

Writer, translator etc.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

6 Responses to ДО ГРИГОР

 1. Божо says:

  Нещо компютърни симулации и подобни ако трябват (сигурно ще трябват) можем да ударим някое друго рамо.
  Пък и за други работи.

 2. Lucho says:

  Може би е малко встрани от темата, но “Дагор” не беше ли публикуван като комикс? И какво по-точно представляваше и кой го рисуваше, защото за съжаление имам съвсем бледи спомени, но си спомням, че беше страхотен!

 3. Lubo says:

  Да, “Дагор” започна като комикс, но списанието престана да излиза преди да бъде завършен. Също както и другият комикс “Космоиграчите”.

 4. Morion says:

  Страхотно писание, и много вярно! Всяка моя среща с Григор ме кара да се чувствам малко или много засрамен – точно от огромната безкористност и добрина, която е постигнал. Която се излъчва от него непрестанно. Някак си все си меря думите… …да не би да кажа нещо тъпо, или такова, което може да се изтълкува някак обидно, безсмислено, грубо…
  За филма – аз съм желаещ. Само моля нека да бъда изпълнител – не знам защо, но във всичко, с което се захвана напоследък, все стигам до ролята на организатор… и това, когато е на много места, започва да тежи. Дайте ми лопата и леха, и съм насреща.
  Светлина, повече светлина!
  :)

 5. Кал says:

  Предавам питането за филма към приятели. Напред! :)

 6. Виктор Димитров says:

  Не знам доколко питането за филма е още налице, но аз заявам желанието си да бъде доброволец, ако все още трябват такива. :)
  Уменията ми са скромни, но винаги имам желание да участвам в творчески проекти. В специфика не мога да навляза в момента, но съм малко на принципа “Jack of all trades, master of none.”
  Ако проекта е на пауза, или екипа вече е запълнен, или не е необходима още една пионка, коментара ми да се подмине спокойно.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>