ЗА “ЕЛЕСАР ИЛИ ВЕСТОНОСЕЦЪТ НА ИСТАРИТЕ”

Над тази история работя вече повече от десет години. Трябва да ви кажа, че сега разбирам Професора. Истинският, хубавият разказ се нуждае от бавно узряване. Доказват го онези 14 тома с чернови и записки на Толкин, от които и до днес се изхранва цялата му фамилия… и от които виждаме как са се променияли неговите идеи докато достигнат своя съвършен вид.
За мен тия десет години бяха време на узряване на идеята, тръгнала от съвсем простичката мисъл: Самият Толкин казва, че продължение на “Властелинът на пръстените” е невъзможно. Той е опитал да напише нещо подобно – и се е отказал само след пет-шест страници.
Изводът беше логичен. Историята е приключена и не може да бъде продължена, защото заедно с края на романа идва и краят на Третата епоха. А Четвъртата епоха вече е епоха на хората. Нещо свързано с “Властелинът на пръстените” може да бъде написано или след това – през Петата епоха, или преди времето на Билбо и Фродо.
Първата идея ми даде сюжет за епично фентъзи, наречено “Сивият път”, което все още (почти) не е започнато и засега само трупа идеи и записки. Някой ден може да ви разкажа тук за този замисъл.
Втората идея роди “Вестоносецът на Истарите” (заглавието “Елесар” добавих по-късно).
Признавам, в момента все още съм до под кривата круша – предговорът и 6 глави. Смятам да пускам тук по една глава на всеки 10 дни, а докато изминат два месеца, може и да съм напреднал. В края на краищата целият сюжет вече е ясен, конструиран и с готови отделни епизоди и образи.
Между другото – както казва една поговорка, “Великите умове мислят еднакво”. Една-две години след като написах пролога (той беше публикуван в сборника “Звяр незнаен”) се разтърсих из мрежата за карти на Графството и с радост се натъкнах (не повярвах на очите си) на Пощенска карта на Графството, съставена от Том Маринджър, чиято печална история ще ви разкажа някой ден. Картата е нарисувана доста любителски, но от сърце и лично мен силно ме вдъхновява. Погледнете я и вие: http://www.shirepost.com/ShireMapLarge.html

About Lubo

Writer, translator etc.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

5 Responses to ЗА “ЕЛЕСАР ИЛИ ВЕСТОНОСЕЦЪТ НА ИСТАРИТЕ”

 1. feather says:

  Чудесно! С интерес ще чета! :) )) Дано блогът и коментарите да вдъхновяват! :)

 2. lammoth says:

  Старата гора (The Old Forest) подозрително много прилича на Африка (като очертания) :) . А и все пак Професор Дж.Т.Т.Р. се е пръкнал в Южна Африка. Ако пътят на вестоносеца минава оттам, да очакваме ли същества от африканската митология? :) Шегувам се:) Знаем, Толкин предимно е бил повлиян от северните митологии :)

  Не знам дали е прилично да Ви попитам, но все пак този въпрос ме човърка откак открих това място :) Имате ли идея да напишете интерактивна блог-книга, (т.е. нещо като книга-игра за блогъри) :) ? Решенията на героите да се вземат чрез мнения и гласуване от читатели/блогъри или нещо подобно. Дори може да се сформира два легиона от враждуващи блогъри….

  Ех, кога ли ще порасна :(

 3. Lubo says:

  @ lammoth
  Същества от африканската митология няма да има, но ще има черни бойци във войската на Златния конник Гримсверд (известен като Алатар, един от двамата Сини вълшебници).
  Идеята за интерактивна игра на блогъри е любопитна. Навремето се опитахме да направим нещо подобно в списание “Мега” и стана доста интересно, но уви… “Мега” загина.

 4. Vladimir says:

  Уважаеми, г-н Николов

  Искам да кажа, че Гримоар беше една от най-добрите книги, които съм чел през живота си. Преводът ви на Властелина е ненадминат.

  Благодаря Ви за хубавите преживявания в минало и за предстоящите изненади от Вас :)

 5. Ани says:

  Ох, още една глава! Благодаря, благодаря! Още съм в началото и чета жадно, но се спънах в едно изречение и не се стърпях да попитам: ама как така ще го “напердаши със земеслона”?!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>