ЗЛОВЕЩОТО ЧЕТИВО


Най-после Гандалф вдигна очи.
– Изглежда, това е летопис за съдбата на народа на Станиш – каза той. – Предполагам, че започва с идването им в Народното събрание преди около година: номерата на страниците навярно са свързани с месеците от идването им. Най-горната е обозначена едно-три, тъй че от началото липсват поне две. Чуйте това! Ние прогонихме герберите от голямата порта и пленарната… – мисля, че така трябва да се чете; следващата дума е размазана и обгорена, навярно е зала – …оплюхме много от тях под ярките – така ми се струва – прожектори на телевизиите. Кадиев също бе оплют. Той не гласува за грамадния. После има петно и следва: Кадиев в трета глуха до второ пришествие. Не мога да разчета един-два реда по-нататък. След това идва: Заселихме се в пленарната зала. Там има… не мога да разчета какво. Споменава се думата далавера. И сетне: Станиш укрепи завинаги своя трон на Позитано.
- Пленарната зала – каза Гимли. – Предполагам че сега сме в нея.
- Е, тук за дълго не се разчита нищо – каза Гандалф – освен думата милиард. Световната банка и нещо като заем. После: От днес Орешарски е добре дошъл на Бузлуджа. С това изглежда завършва първата глава. Има няколко звездички и започва друг почерк, мога да разчета: открихме контрабандните канали, а по-нататък думите добре изградени, сетне не е ясно, а, разбрах! цигари; и последните два реда: …Добрев да търси горните етажи на Третата Олигархия, неясно, на запад, петно, към АЕЦ Белене.
Гандалф помълча и остави настрана няколко листа.
- Има много подобни страници, набързо изписани и безнадеждно повредени, но на тая светлина почти не мога да ги разчета – каза той. – Сега тук трябва да липсват доста листове, защото започват с номер пет. Я да видя! Не, прекалено са накъсани и зацапани; не мога да ги разчета. На слънчева светлина бих се справил по-добре. Чакай! Тук има нещо: широк, енергичен почерк с елфически букви.
- Това ще да е ръката на Стоянович – каза Гимли, надничайки над лакътя на вълшебника. – Той пишеше красиво и бързо, и често използваше елфическите писмена.
- Боя се, че красивият почерк е трябвало да записва зли вести – каза Гандалф. – Първата ясна дума е скръб, останалото от реда се губи и завършва с вчера. Да, трябва да е вчера, и по-нататък: десетият ден на ноември Орешарски, премиер на България, загина на „Цар Освободител”. Той беше излязъл сам да погледне лозунгите по паметника. Един протестиращ, прикрит зад кофите за боклук, го уцели с ГМО домат. Жандармерията преби атентатора, но още много… нагоре от изток покрай Перловската река. Остатъкът от страницата е толкова неясен, че едва различавам каквото и да било, но мисля, че разчитам: залостихме портите, а после можем да ги удържим за дълго, ако… след това може би ужасен и понесем. Бедният Орешарски! Изглежда по-малко от пет месеца е носил титлата, която си извоюва. Питам се какво ли е станало след това, но нямаме време да гадаем над последните няколко страници. Ето най-последната. – Той помълча и въздъхна. – Зловещо четиво. Боя се, че краят им е бил жесток. Слушайте! Не можем да излезем. Те превзеха парадното стълбище и втората зала. Добрев, Янаки Стоилов и Мая Манолова паднаха там. Следващите четири реда са толкова зацапани, че разчитам само: Станиш духна за Европа преди 5 дни. Последните редове гласят: Протестът се разля до стените на Западната порта. Стражът на Протеста отнесе Кутев. Не можем да излезем. Краят идва. После: тъпани, тъпани на площада. Питам се какво ли значи това. И последният надпис е надраскан с провлачени елфически букви: Те идват. Няма нищо друго.

About Lubo

Writer, translator etc.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

6 Responses to ЗЛОВЕЩОТО ЧЕТИВО

 1. Емката says:

  Гениално! Просто възхитително! Много е похвално, че такива трагични неща като българската политика, Ви вдъхновяват за такива произведения! Хареса ми краят – много е правдив и желателен!

 2. Григор says:

  Охххх… Много се надявам тая пародия да си остане хумористично четиво. Да не се превърне в документално…

 3. Кал says:

  :D :D :D

  Сълзи ми избиха – от толкова смях…

 4. Menedhel says:

  Трогнат съм. Пък и дано да се окаже пророческо :)

 5. Michel says:

  Боя се, че краят им е бил жесток. Слушайте! Не можем да излезем. Те превзеха парадното стълбище и втората зала. Добрев, Янаки Стоилов и Мая Манолова паднаха там. Следващите четири реда са толкова зацапани, че разчитам само: Станиш духна за Европа преди 5 дни. Последните редове гласят: Протестът се разля до стените на Западната порта. Стражът на Протеста отнесе Кутев. Не можем да излезем. Краят идва. После: тъпани, тъпани на площада. Питам се какво ли значи това. И последният надпис е надраскан с провлачени елфически букви: Те идват. Няма нищо друго.

  Краят е блестящ!! :-)

  Страхотен си, Любо! Благодаря, че ме усмихна в тези мрачни времена…

 6. Кал says:

  Не мога да намеря къде писах за Харта 2013 – затова споделям тук:

  Първа работна група към хартата: Институции за вътрешна сигурност

  (Познавате ли някой от хората вътре? Аз – не.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>