АВТОРЪТ КАТО ЧЕРНИЯ ВЕСТОНОСЕЦ

И тъй, едно бягане приключи – стигнах до края на първата част на “Елесар”. Дължа благодарности на мнозина – преди всичко на скъпата ми Олимпия, моя вдъхновителка, а понякога и съавторка. На Григор – за цялостната духовна подкрепа, и най-вече за последната глава (той знае защо). На задочните ми приятели от Толкин форума. На всички вас – за похвалите и за критиките.
Признавам, бягането беше ужасно мудно. А тепърва предстои още толкова много. Срещи с избухливия Гандалф и прадядото на Арагорн. Посещение в горския дом на Радагаст. Битка с дракон в подземията на джуджетата под Сивите планини. Плен в лапите на свирепи орки, подчинени на Некроманта. Разкриване на върховни тайни – Пламъкът на Анор, истината за Саурон и легендата за Бледия миньор и Кристалното дърво.
И още какво ли не…
Не знам дали продължението ще бъде от още две части или само една. Но междувременно ще се опитам да потърся издател. Иска ми се да вярвам, че мнозина биха си купили първата част на “Елесар”. Особено ако чудесният Петър Станимиров се съгласи да направи илюстрациите.
Как мислите, дали книгата би имала успех?

About Lubo

Writer, translator etc.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

15 Responses to АВТОРЪТ КАТО ЧЕРНИЯ ВЕСТОНОСЕЦ

 1. Емката says:

  Купувам си я веднага дори да е без илюстрациите.

 2. Димитър says:

  Аз също с удоволствие бих си купил книгата! Надявам се този проект да се осъществи. Успех!

 3. frog says:

  Разбира се. :)

 4. Дерзай, Любчо – търси издател! С тебе сме!

 5. Lazy says:

  Благодарности и от мен за последната глава.
  Относно издаването – става въпрос за първата част като отделна книга, нали?
  Бях останал с впечатлението, че книгата ще е по-дебела и ще включва сагата в завършен вид, но като се замисля, идеята за отделна книга по първа част е много добра. Текстът покрива всички изисквания за роман (близо 50 000 думи, около 165 стандартни страници по моите изчисления) и с илюстрациите на Петър Станимиров би се получила една красива 200-странична книга (представям си я с твърди корици :) ). Като се има предвид популярността на Толкин, качествата на текста и евентуалните илюстрации, не може да не постигне успех. Със сигурност ще стане и стимул за вдъхновено довършване на втората част.
  Надявам се да излезе и в електронен вариант (аз лично бих си я купил и в двата варианта).
  Успех с намирането на издател и с продължението!

 6. Кал says:

  Аз бих добавил към Lazy: а мислил ли си директно за електронен вариант? За него текстът на практика е готов – може само да го повериш на деликатен редактор за финален оглед на стила.

  В Човешката библиотека ни прави (добро :) ) впечатление, че все повече читатели плащат най-доброволно, нищо че е-книгата не се пипа и не мож си я чучна гордо на рафта „Любимости“. Виж статистиките покрай Ники Теллалов:

  http://choveshkata.net/blog/?p=1531

  Ако имаш нужда от помощ с такава схема – насреща сме, и аз, и Григор, и Митко (Клиф Бъртън).

 7. Поздравявам те! И съм насреща. Освен приятел, ти си ми и любим писател, така че за какво “съгласяване” става дума. Много се радвам, че отново пишеш активно. Чакам с нетърпение да ми изпратиш продължението на Римбо. Изчетох първата част на един дъх, въпреки, че мразя да чета на монитор.
  Дано скоро се видим. Вече се събраха много неща, за които да говорим.
  Петър Станимиров

 8. Lubo says:

  Йе-е-е-е!
  :)

 9. Мариана says:

  Аз естествено веднага ще си купя книгата и с удоволствие ще я добавя към рафтчето на Толкин, където и е мястото. Надявам се да не чакам много за това хубаво събитие :-)

 10. Фицо says:

  Ако имаш нужда от насърчаване – насърчавам те! Пиши, издавай и продавай. А пък особено ако Петър Станимиров илюстрира!

 11. Алекс says:

  Книгата се купува мигновено и според мен ще има шеметен успех, особено ако излезе около “Хобит”!

 12. Григор says:

  Горещо подкрепям – и напомням отново старата си идея ентусиасти да запишем книгата като аудиокнига! :-)

 13. Ангел Петров (АПЕ) says:

  Любо, предполагам въпросът ти е строго риторичен, в следствие на тежко опиване :)

  С толкова фенове на Властелина и твои, като негов преводач, смятам, че книгата не просто ще върви доста добре. Лично ще я препоръчам на фенове, които познавам. Искам и на хартия, защото илюстрациите на книга сас и друга работа. Не съм виждал още такъв екран, който да пресъздаде това усещане. Смятам, че най-добър вариант е да има пълно разнооразие от варианти на книгата: хартиен, дигитален, аудио (което може да включва и музикални композиции и трубадурски изпети пасажи). Струва ми се, че феновете ще измислят и какво ли още не.

  Успех!

 14. Lazy says:

  Дали освен “Елесар” има някакъв шанс да четем и “Римбо” в близко бъдеще?

 15. Michel says:

  Бих си я купил и със, и без илюстрациите! ;)

  И не само това, навярно и бих я подарил на поне 2-3 добри приятели по Коледа!

  А пък и може някой ден някой да се нагърби да я преведе и на английски и да се потърси издателство?… ( На един небезизвестен герой на Maurice Leblanc колко други писатели са “дописвали” приключенията, не е истина просто… И се е получило страхотно, и са били издавани и преиздавани! Кой е героят, няма да кажа, сами ще се сещате! ;-) )

  Надявам се финалният вариант (поне три части!) да е доста солиден, поне 500 страници (а може и повече), че да имаме да четем по-дълго време… :) ))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>