БРЕЙНСТОРМ-ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО

Неведнъж съм имал възможността да се убедя в пословичната истина, че две глави мислят по-добре от една. А много глави – още по-добре.
Сега искам да изпробвам това още веднъж.
Нуждая се от помощ. По-точно от помощта на вашата фантазия.
Преди време ми беше хрумнал страхотен сюжет за трилър. Няма да описвам подробно идеята, но накратко казано, става дума за последната тайна на бившия президент Рейган. Преди да умре (от тежка форма на Алцхаймер), той получава кратко просветление на паметта и разкрива пред своя болногледач, че в България е скрито нещо изключително важно. Всичко е зашифровано във филма “Казабланка”, в който Рейган е трябвало да играе главната роля, но са го отстранили и са сложили на негово място Хъмфри Богарт (наистина е така). Ключ към тайната е фразата “Върни се в България” – съвет към двамата български бежанци във филма.
До голяма степен съм си оформил сюжета, свързвайки редица интригуващи политически събития от времето на Втората световна война и след това… но продължавам да си блъскам главата над най-важното. Какво може да е скрито в България?
Нещо да ви хрумва?

About Lubo

Writer, translator etc.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

26 Responses to БРЕЙНСТОРМ-ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО

 1. gost says:

  Честно да си кажа, идеята ми не е особено оригинална. В “Махалото на Фуко” хипотетичните тамплиери крият в Пловдив част от ключа за намирането на тайното им съкровище. Нищо не пречи някой, който се връща от Кръстоносните походи, да скрие нещо по пътя, очаквайки неприятности на връщане. Ричард Лъвското сърце например, или пак тамплиерите.
  Друг вариант е някои високопоставен бежанец от Октомврийската революция да крие нещо, докато бяга на Запад. Някакви богатства/тайни/дете. Може да е информация, свързана с царската фамилия на Русия, която да може да окаже влияние върху новата история на страната.
  Съмнявам се да съм полезен, но дано те вдъхновя. :)

 2. Lubo says:

  За бежанеца никак не е лоша идея! Пак неясна, но изглежда интригуващо като обрат.

 3. Siff says:

  1. Фашситки документи за нещо (престъпления) през ВСВ?
  2. Или откраднати от фашистите предмети на изкуството? Май голяма част все още са в неизвестност, така че може част (или някоя специална статуетка/картина) да е укрита в България.
  3. Или наследник на някого да е в България, без той да знае това?

  Дано да са ти от полза! :)

  Поздрави.

 4. Бранко says:

  Да се включи Гришата – сигурен съм, че ще ти даде най-добрите идеи и съвети :-D

 5. Siff says:

  Или:
  4. Извънземен артефакт в Царичина (знам, че не е никак оригинално, но може да те наведе на някоя добра идея!).

  Ако се чудиш и къде да е скрито:
  5. Нещо на публично място (в стил У.Еко :) )? Скрито преди ВСВ и после оказало се под паметника на Съветската армия или под мавзолея?

  Поздрави.

 6. Siff says:

  Последно! :)

  6. Рискунките в Магурата?

 7. Lubo says:

  Ах!
  Взривяването на мавзолея!
  Разкош!
  Но съкровището (ако е съкровище, де) все още остава неясно.

 8. gost says:

  Ако ще е руската царска фамилия, то най-вероятно е съкровището да бъдат писма, писмени свидетелства, печати и може и медальон с къдричка, чието значение скача след осемдесетте, когато са въведени ДНК тестовете. Наследникът/цата не е необходимо да е в България, макар че помага. :)
  Ако ще са извънземни, съкровището може да е абсолютно всичко от практически безграничен източник на евтина енергия, до уред за лекуване на всичко, като се минава през нанотехнологии, лазерни и компютърни такива, уред за телепатия, евтин начин за производство на сандвичи с риба тон. Каквото и да е, трябва да е достатъчно компактно, но и да е било достатъчно впечатляващо, че да бъде оценено още в първата половина на века. Просто значението трябва да бъде внимателно дозирано според хората, които ще го търсят. :)

 9. Siff says:

  @Любо: Какво да е нещото много зависи от стила на книгата: ако е шпионски трилър може да са документи доказващи, че Ленин е измислена личност и, че всички негови снимки и документи са фалшификати; ако искаш да има фантастичен елемент – извънземни атрефакти като предложените от gost, например.

  Ако е съкровище може да е едно от яйцата на Фаберже (неизвестно/изчезнало яйце) или друго бижу, специален изработено от Фаберже, или нещо (бижу) принадлежало на руската царска фамилия и, евентуално, подарено на Батенберг от руския цар. Въпросът е защо Рейгън ще се интересува от това толкова много, че чак на смъртния си одър да си спомни за него?

  Как е попаднало в мавзолея? Г.Димитров си го присвоява и като го балсамират го намират в него (значи трябва да е малко). Понеже не знаят какво е (или какво да го правят) остава в мазетата под мавзолея.

  Последното ме наведе на една идея: нещото може да бъде доказателство, че Г.Димитров е убит от КГБ, защото е искал да прави федерация с Тито (това може и да е истина – като малък гледах реч на Тито по сръбската телевизия, в която той каза “…Димитров беше с мен за федерация…”). В такъв случай нещото може да бъде от сачма с рицин (друга отрова), намерена при балсамирането до писмо до Тито за среща между двамата.

  Нещото, което на мен ми се губи в тези варианти е какво става/следва от намирането на нещото/съкровището. Скандал? Пари? Политически сътресения? И как рейгън е разбрал и защо е толкова важно за него.

  Поздрави и успех! :)

 10. JJ says:

  Имаше една хипотеза че в българско село е живяло едно от децата на убитата династия Романови. Това обаче едва ли ще вълнува толкова Рейгън.
  По-скоро нещо свързано с Ванга и село Ключ – мистериозни извънземни. Контакт в Зона 51. Скрито знание някъде в Беласица. Нещо което наши военни са скрили и Рейгън е узнал за него.

 11. Григор says:

  Бях почнал да пиша тук коментар, но стана толкова дълъг, че сметнах за по-разумно да го пусна в моя блог. Ще го намерите тук (когато го довърша). :-)

 12. Цвети says:

  Здравейе, за пръв път попадам тук и се надявам да дам някакъв принос.
  Не съм на вълна свързани сюжети, но ако мога да добавя някои идеи:
  - както и по-горе посочи JJ – нещо, свързано с Ванга, с извънземни. По-горе имаше идеи за Царичина – на мен също ми хрумна това.
  - нещо свързано със Странджа. Сетих се, че съм чела някъде, че нашата територия е едно от местата по света с особено голямо струпване на древни мегалитни структури и най-вече са в Странджа и региона. Може би нещо, свързано с древни знания на древна цивилизация, която ги е построила?

 13. Pingback: Grigor Gatchev – A Weblog » Blog Archive » Любомир Николов: Брейнсторм-предизвикателство

 14. Sherlock says:

  Това за Рейгън ми изглежда доста несигурно. Основания:

  http://www.imdb.com/title/tt0034583/trivia
  http://www.snopes.com/movies/films/reagan.asp

  Естествено това не е пречка за един трилър :) Описаното в горните линкове може да е следствие от “кавър ъп” на разузнаването и истината за него да лежи заровена в някой все още засекретен прашен архив или пък да се знае само от шепа пенсионирани висши офицери.

  След преглед на съответната част на сценария (или поне варанта, на който попаднах):
  http://www.vincasa.com/casabla.pdf

  “RICK
  (harshly)
  You want my advice?
  ANNINA
  Oh, yes, please.
  RICK
  Go back to Bulgaria.”

  моето предложени е:
  В крайбрежните води на България, потънал плавателен съд от времето на първата световна война, в който има сейф съдържащ научни трудове и формули за ефикасно синтезиране на мощно гориво от вода. И не, не става дума за нашенската ракия :)

  Чиърз!

 15. presly says:

  :) ) Сори, но се сетих за Ланд от конфюжън на Дженезис.
  Напиши как той става, преражда се напр. (или просто филма продължава) като един от бежанците, завръщащи се в България, няма нужда от тайни и други измъчени, идващи в повече неща. ;)

  • presly says:

   Извинявам се, че писах на “ти”. Чак сега видях, че Вие сте автора на Картицата и Червей под есенният вятър, първата особено ми беше от любимите едно време…:) Иначе за сюжета по-горе наистина смятам, че ще стане претрупано с разни тайни и загадки. Вече има толкова много книги тип Шифъра на Леонардо, че става безинтересно, а това да си бил ус президент и после да станеш бг бежанец в друга епоха си е повече от фантастично смятам. :)
   С уважение към работата Ви,
   Преслава

 16. Lubo says:

  Пресли,
  Никакво “Ви”!
  В мрежата всички сме равни.
  :)

 17. BaHko says:

  Известно е,че Александър Македонски е посетил голямо тракийско светилище някъде в Родопите преди похода срещу Персия.Там са му предсказали,че ще я завладее.А ако е получил още нещо? Нещо , което му е помогнало да завладее целия тогавашен свят.

 18. BaHko says:

  Погледнах за Белинташ в Уикипедия.Един от възможните преводи е “камък на войната”.
  И едно предсказание на Ванга(поне според този сайт http://lifestyle.ibox.bg/news/id_983853544).

 19. ran says:

  Здравейте!
  Моята идея започна (като допълнение предложението на Григор) от саундтрака на филма – песента “As Time Goes By”. Написана е през 1931-ва от Herman Hupfeld и във филма липсват първите два куплета. Ето как ги намерих в изпълнение на Род Стюард и Куин Ратифа:

  This day and age we’re living in
  Gives cause for apprehension
  With speed and new invention
  And things like third dimension

  Yet we get a trifle weary
  With Mr. Einstein’s theory
  So we must get down to earth at times
  Relax relieve the tension
  And no matter what the progress
  Or what may yet be proved
  The simple facts of life are such
  They cannot be removed

  Не се чувствам достатъчно уверен за да дам превод, но това ми изглежда като

  написано от физик. :) Може би и Хувър е бил заинтригуван. Дотолкова, че да

  привика на разпит виолиста Херман, който знае немски и има странни, почти неразбираеми видения за немски лаборатории и експерименти с радиоактивни елементи.

  Точно по това време, в Берлин, 26-годишният д-р Hans-Hermann Hupfeld открива анормално голямото разсейване на гама лъчи от тежки елементи – ефекта Майтнер-Хупфилд. Научният свят бързо забравя приноса на младия доктор и дори в сериозни публикации бъркат името му на Хайнц Хупфилд. Обиден, той напуска Кайзер Вилхелм Институт и започва да строи сгради по новата, тогава, технология “Dunne loam loaf” (пясъчни пръстени върху глинеста почва, може би, не съм сигурен). Звучи като идеалното прикритие – докато се строят, примерно, бункери в България, да се търси и извлича на повърхността уран.

  Мисля, че имам кандидати за изобретения от Григор племеник на Тесла :) заедно с легендата му, начина по който Хувър надниква в немската ядрена програма и, защо не, стартовата информация за Проект Манхатън.
  По-късно, Ханс-Херман е разкрит от завърналите се в България семейство Брандел и се опитва да се скрие, постъпвайки в немската армия. Където загива може би на 11 ноември 1942г. в северна Осетия, Кавказ. Или дезертира, фалшифицирайки смъртта си, с помощта на американските агенти в България.
  Казабланка е окупирана на 8 ноември, а премиерата на филма е на 26.(!)

  Друга идея е, че двамата Херман са една личност, разделила се на две “физически тела” в резултат на експеримент на Тесла. Като д-р Джекил и мистър Хайд, но разделението на музикант-физик е не само по линията добро и зло, а и по линия на рациото. :)

 20. Gosh says:

  Привет и от мен :)
  Рейган е известен като “великия комуникатор”, а Богарт умира от рак на гърлото. Върти ми се в главата, че тук може да са скрити свитъците с тайните на красноречието, с което можеш да завладееш света. Реган се е докоснал до малка част от тях, но за да се предпази от проклятието им не е участвал във филма. Биха могли да ги пазят богомилите например, макар че ми е малко изтъркано пазенето на разни работи от религиозни общности.
  Би могла да е и декодировката за Ръкописа на Войнич.
  А и “казабланка” си е бяла къща и освен директната аналогия с Белия дом, може да се върже и с Бялото Братство. Дънов още е жив тогава, а и е пребивавал достатъчно в Щатите в по-ранни години.
  Възможно е и двамата българи, които Богарт изпраща обратно (или поне един от тях) в последствие да се окаже личност със световно значение. Ян да е младия Бредбъри да речем.

 21. Sherlock says:

  @Gosh
  На мен ми изглежда повече, че Рик/Богарт помага на бежанците от България с пари, които те ще платят на корумпирания чиновник и веселяк Рено, за да получат виза за Лисабон и оттам да отпътуват за Америка.
  А съвета за завръщането в България е по-скоро реакцията на Рик на завоалираният въпрос на Анина, дали ако се пусне на чиновника и изневери на мъжа, в който е влюбена, с капитан Рено и дали може да се разчита, че капитана, ще им осигури визите без да се налага пълното плащане на сумата за виза, освен разбира се плащането “в натура”, което жената изглежда е готова да извърши. Парите, които момчето печели благодарение на Рик, правят така, че бежанците могат да купят визите и без да се налага заплащане “в натура”.
  Затова и Рено не е много доволен от намесата на Рик.
  Това е художествената страна, поне както аз я разбирам.
  Не че това пречи, фразата да е код, указващ България като локация за нещо важно. Числата, които се споменават из филма, също изглеждат удобни за предаване на точна информация като часове, бройки, различни количества и мерки, а може би и някакви координати.

 22. Васил says:

  Може да са точни данни за запаси/залежи от енергийни ресурси – петрол и газ, достатъчно големи, за да сложат край на руския енергиен полумонопол в Европа. Още през ВСВ е било ясно, че съветските по това време запаси от петрол са огромно стратегическо предимство -не случайно Хитлер натиска толкова към Сталинград, считан за врата към каспийския нефт. За президент Рейгън, с войната му с Империята на злото, това трябва да са били важни данни. Още повече, че смъртта на Рейгън по мой спомен стана по времето на растящи цени на петрола и засилени имперски амбиции на Русия. В този смисъл е логично САЩ и президентите й да се вълнуват от енергийни запаси в България – и кто стратегическа суровина в случай на война, и от бизнес гледна точка. (Бтв, това може да се върже и с актуалната тема за шистовия газ.)
  Конкретно, това може да са сведения, взети от бял офицер (копирам :( от по-горе) при бягството му към България за огромни залежи в страната на петрол, въглища и евентуално уран (тук копирам от Григор). Данните може да са разделени в два списъка с координати, единият от които да е попаднал в САЩ, а другият да е останал в България. Двамата съпрузи от филма са изпратени от Рик в САЩ само за да бъдат вербувани, обучени и върнати в България, за да вземат или унищожат втория списък, за да не попадне в ръцете на нацистите или комунистите.
  Отделно от това, отделни моменти в идеите на Григор много ми харесаха – намесването на Тесла, който може да се използва за научен капацитет, който да потвърди възможността на данните, биографиите на актьорите в ролите на българите, както и повечето други идеи на коментиращите.

  Best и успех.

  P.S. Какво стана с търсенето на издател за пре-Властелина?

 23. Domus says:

  В България е предишния възлюбен на мацката, който се оказва, че трябва да бъде намерен, тъй като е бил написал фантастична книга по разкази на своя чичо, която бива цензурирана и се е смятала за небивалица, но военните все пак проверяват някакво място указано в книгата. На това място, в книгата, е посочен един много реален дядо, който е починал малко преди Рейгън и, странно защо, бива погребан в могила. Могилата последствие бива оградена от военна инсталация, а през 95-а година съоражението бива изоставено да се разлага. Разпитвайки за дядото в околностите се стига до някакъв манастирски поп, който познавал попа на село, близко до мястото, при когото дядото често ходел. Оказва се, че под могилата се крие нещо, откриват олтар, лежащ върху кръгла платформа, служеща като шлюз за нещо отдолу. Дядото е можел да отвори портата за избранника, но избранника не дошъл преди да умре последния пазител, при което героя, октрил портата, си наумява, че е избранника, но неуверен пита някаква луда лелка, която танцува гола в гората и се разнася с особено интелигентно куче, която му казва, че той е наистина избранника и няма нужда от пазителя, за да открие как да отвори портата на “…”. Дълбае в езотерична литература, закупена накуп втора ръка и, докато виси под наем, някъде по центъра на София, намира споменат някакъв професор от Пловдив (или каквото там си харесате), който се интересувал от приказки, включително от този край. Намира приказка, в която на магически квадрат е закодирана последователност от кръгови движения, следващи формата на житни кръгове, наблюдавани седмица по-рано нейде в Родопите. Професора му се натрисва, надушил последна възможност за академична слава и двамата отключват шлюза и слизат в подземна камера, осветена от кристали, в която има релефи в древен стил, които изобразяват някакъв бог-слънце, чиито лъчи докосват редици от хора от всички страни по главите, самите хора обградени от някаква аура, само тя боядисана, в индигово лилаво. Професора трескаво говори нещо за Новата Епоха и побутва главния герой да докосне някаква златна, инкрустирана със странен метал в геометрични конфигурации джаджа, в центъра на камерата. Проблясва светлина и се завихря гигантски тайфун от енергия, който засмуква Югоизточна Европа и прилежащите части от Азия и Африка, оставяйки вулканична маса, на дъното на огромна яма в земната кора, поглъщаща цяло средиземно море и 20% от световния океан, преди да бъде запушена от новоиздигнати планини, поради тектоничното напрежение от взрива. И толко, че вече дадох няколко идеи, които отскоро ми се въртят в главата, пък не е хубаво така само идеи да давам. :Д

 24. Чудя се щом се опитвате да намесите Втората световна, руската царска фамилия и високи технологии, как сте могли да пропуснете това най-очевидно нещо:
  http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%AF%D0%BD%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%B0%D1%8F_%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0
  Кехлибарената стая. Огромни монолитни блокове янтар. Безследно изчезнали по време на втората световна.
  Много благодатна тема за сюжет, кеф ти царски фамилии, кеф ти кехлибарени пръчки в атомни централи. Кеф ти цяла сюжетна нишка в Калининград, онова малко парче Русия, което е адски стратегически важно заради кехлибарените находища. Кеф ти друга сюжетна линия в динозаври, когато точно тези, много специални парчета кехлибар са се образували.
  Кехлибарът е много интересен материал, както се казва “без аналог”. А какво се случва като толкова много кехлибар е концентриран на едно място?НИкой не знае. Присъствие на бог? Изменение на физичните закони? Пикник на обочине?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>