ЛОШ МЕСЕЦ

Казват, че човек изпадал в най-черна “дупка” през времето около рождения си ден. Не помня за други години, но тази година ме сполетя точно това. Рожденият ми ден е на 10 януари, а шест дни по-късно – този на жена ми. И точно на 16 януари се случи нещо грозно.
Обраха ни.
Усещането е отвратително. Който го е преживявал, ще ме разбере, който не е – ще му кажа просто, че веднъж завинаги ти открадват спокойствието.
Дълго време ми беше трудно и да пиша, и да превеждам. Да не говорим, че задигнаха и лаптопа с доста вече свършена работа. Да не говорим и за това, че тежкият финансов удар сложи край на намеренията ми тази година да зарежа преводите за няколко месеца и само да пиша. Слава Богу, че имам приятел като Григор, разговорите с когото не само успокояват, но и вдъхновяват.
А после си спомних какво ми беше казал Паулу Коелю преди години, когато посети България. Когато човек е на прав път, съдбата започва да изправя пред него препятствия.
Затова реших – лошото е добър знак. Ще пиша.
Тия дни седнах, написах още две приказки и с това приключих работата по сборника, който ще бъде издаден от “Софтпрес”. Ако ви е любопитно, ето кои приказки ще бъдат включени в него:
1. Златното бузуки (гръцка)
2. Как казакът измамил дявола (украинска)
3. Чифликът в орехова черупка (българска)
4. Тъмнулка (чешка)
5. Маликан (немска)
6. Иглата на леприкона (ирландска)
7. Три джуджета калпазани (френска)
8. Най-вълшебният дар (тайландска)
9. Мартеничката на Андерсен (българо-датска)
10. Защо циганите нямат пари (циганска)
11. Камъкът на лихваря (арабска)
12. Кестенче (моя си приказка)
13. Драконово сърце (китайска)
14. Кха-Пан (приказка от зората на времето)
15. Бялата сова (ескимоска)
16. Защо се смее хиената (африканска)
17. Рибарят и барон Самеди (хаитянска)
18. Облачното дете (австралийска)
Една част от тези приказки вече сте чели тук. Ако ви харесват – уверявам ви, и останалите не им отстъпват. В близко време отново ще почна да пускам приказки – очаквайте турската “Медният грош”.
Ако с написаното тук съм ви създал неприятни чувства – извинявам се. Целта ми не беше да се оплаквам, а напротив – да хвърля предизвикателство на съдбата. Ако е прав Коелю, значи съм на верен път и нямам намерение да отстъпвам.

About Lubo

Writer, translator etc.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

8 Responses to ЛОШ МЕСЕЦ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *