ПРОТИВ АСТА

На 11 февруари аз ще изляза на протеста срещу АСТА.
Защо?
Причините са много. И нарушаването на човешките права, и заплахата за налагане на тотална власт на монополите, и частичното блокиране на свободата в интернет.
Но за мен като творец най-важно е другото – ударът по свободата на творчеството.
Някой ще каже: но нали АСТА ще пази твоите авторски права!
Не!
АСТА на практика ще пази правата на праводържателите. На едрите монополисти. Преди години опитах да си защитя правата от подобен монополист. Досещате се за резултата. И нямам основание да вярвам, че тепърва нещата ще се обърнат в полза на дребния творец.
А по-страшното е това, че на практика не може да има оригинално произведение. Всичко вече е написано. Новото е в тънкостите, в нюансите, в оригиналния поглед към някоя стара тема. Но АСТА не взима това предвид.
Разбира се, спасението ми ще е в това, че едва ли големите праводържатели ще ме забележат. Едва ли ще им препреча пътя. Но ако стане, АСТА им дава правото да се разправят безмилостно с мен. Основания – колкото щете. Включително и в този блог. Пиша ли “фалшиви” народни приказки? Пиша. Пиша ли “Елесар”? Пиша го.

Докато санкциите за подобни нарушения бяха само финансови, аз се усмихвах и махвах с ръка – “Да ме съдят. Ще ми вземат цървулите”. Но сега АСТА предвижда затвор. Да, затвор.
И не казвайте “Това не може да стане” Всичко може.
Не вярвате? Ако преди двайсет години някой беше казал, че в най-цивилизованата страна ще се приеме закон, отменящ самата Магна Харта, всички щяха да му се смеят. Днес Патриотичният акт е действителност.
Затова аз, Любомир Николов, ще изляза на протеста на 11 февруари. Ще се радвам да видя и вас там, приятели. Ако някой не ме познава – ето ме:

About Lubo

Writer, translator etc.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

5 Responses to ПРОТИВ АСТА

  1. Pingback: Пещерата на неандерталеца » Кой не скача е за ACTA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *