ПИРАТСКА МИ РАБОТА

Аз съм традиционалист.
Когато преди много години се очерта перспективата да работя на компютър, възкликнах: “Това никога няма да го науча!”.
Днес не мога да си представя завръщане към някогашното писане на машина, замазване на грешките с белило, лепене на хартиени ивички върху коригирания текст и прочие примитивни импровизации.
По същия начин когато преди две-три години видях електронна книга, заявих, че никога няма да заменя с нея добрата стара хартиена книга. И до известна степен е така. Хартиената книга продължава да бъде моя първа и най-топла любов.
Но човек никога не бива да се зарича. Подариха ми Киндъл. (Как стана и защо никога не съм получавал по-скъп за сърцето подарък – това е отделна история.) Открих главното удобство на тази машинка – че мога винаги да нося със себе си цял куфар книги, готови за четене.
Оставаше да я запълня.
И без колебание се заех с пиратство. Няма да навлизам в конкретика, но от наши и руски сайтове изтеглих куп книги, които бих искал да са ми под ръка докато чакам по автобусните спирки. А днес добри хора ми подхвърлиха дванайсетте тома с наследството на Толкин.
Благодарен съм им.
Сега осъзнавам колко правилна е позицията ми да не възразявам, когато видя свое произведение или превод в пиратските сайтове. В огромното море на световната култура е така – даваш и взимаш.
Знам, че се нареждам в редиците на пиратите. Знам за акта-макта и тъй нататък. Но според мен всякакви опити да се спре лавината са обречени. Поне докато не издадат световен закон пиратите да се бесят на фок-мачтата без съд и присъда.
А дотогава имат от мен едно Йо-хо-хо!

 

About Lubo

Writer, translator etc.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

One Response to ПИРАТСКА МИ РАБОТА

  1. Stilgar says:

    Аааа… то така се почва. Първо “мога винаги да нося със себе си цял куфар книги”, после “не заема място в библиотеката”, после “не ми се ходи до книжарницата” и накрая “как изобщо съм чел книги върху умряло дърво” :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>