ВЪЗХВАЛА НА РОБСТВОТО

Не желая този блог да става политически. Затова избягвам подобни теми. Но понякога просто не мога да се удържа. Като днес.
От време на време си хабя нервите и времето по форуми. Водя безсмислени спорове… и неведнъж ми се е случвало да открия колко съм наивен. Преди два-три дни ми се случи отново.
Винаги съм смятал, че яростните привърженици на БСП са предимно надъхани бетонни фенове от типа “Левски-ЦСКА”. Понякога съм се изненадвал, че сред тях се оказват и много интелигентни хора, но съм си го обяснявал с факта, че емоциите замъгляват разума.
Ето обаче нещо, което ми показа колко съм бил наивен:
——————–
Такаааа…
Щях да се впусна в дълги описания, но пивнах едно кафе и студена водичка, та ще се огранича само в едно.
Бъркате!
Много бъркате!
Смесвате наивно.Мафиоти, мутри, партийни фигури, групировки, банди, партии…Не, че не са едно и също де, не че не трябва да са в затвора, но така в този тюрлюгювеч дето го превите – ми то никой, НИКОЙ, включително аз и ти не трябва да сме навън, щото просто сме живели по това време и сме извършвали действия достойни за престъпление – най малкото сме подкрепяли един или друг, едни или други и т.н.
Пет пари не чини, че сме били лъгани да речем /това не оневинява изпълнителите/, че сме учавствали в законни действия – избори да речем /щото като сме пратили на власт престъпници – и ние сме съучастници/ и т.н.
Преход се прави от една система в друга от номенклатурата /запозната години преди да се случи с това как, кога и с какви методи ще се случи/, разни величия свързани със съответната власт /имащи познанията и възможностите да дирижират прехода/, разни специални служби /ДС да речем, щото имат информацията, каналите, досиетата и държат в шах мнозина/, политическите фигури и партии /получаващи властта законно/ и упражняващи я най вече в своя изгода /по цял свят е така дори и не в преход да са обществата/, мафия и силови структури /незаконно, но организирани и силни и налагащи чрез страх волята си/.
До тук!!!
Ти, вие…какво сте очаквали бе приятелчета?
Че ще правите вие преход ли?
Ххаааххх…
Ми то и аз това очаквах – че ще правиМ преход, ще вървим по нов път, ей сегинка на…светло бъдеще, с труд и умения…урраааа…
К*Р!!!
Наивни сополанковци и офци!
СЕГА какво искате – да се върне 23 г. назад и да почнем пак ли?Ами не става!
И СЕГА – тънкия момент – до СЕГА всичко това се правеше като преход от ПРАВИЛНИТЕ хора, които контролираха положението.Заебете вие кукловоди и други такива мурафети.Доколкото ги има кукловодите – те са все от ПРАВИЛНИТЕ хора.
До СЕГА!
Преди 3 години се случи нещо, което излезе извън реда на нещата.
Правилните хора изпуснаха положението и изведнъж машите, изпълнителите на мокри поръчки, тъпите полицаи и пожарникари, простолюдието от калинки и микса от плебс изведнъж се оказаха на гребена на вълната!
И разни “правилни” хора, се видяха в чудо и принудени да се съобразяват с тях!!!!
С дребните мутропримати?!
Едни от правилните хора се настаниха на място и почнаха да плащат, но други бяха изхвърлени зад борда, щото просто мутрите са прости!
Поради вродената си простотия, герберастията не можа дори това да направи – да отговори на изискванията на “правилните” хора, така че да има и за матряла който да бачка, но и да не мрънка много и да създава блага за “правилните” хора.
Спря бачкането, щото мутрите не го могат и това.
Спря и комфорта осигуряван от досегашните партии, щото мутрите го карат през просото.
Спря и предвидимоста, щото мутрите се въртят всеки ден.
Спря и сигурността, щото огладня матряла и почна да се бунтува.
Спря и доверието отвън, щото ги видяха, че са неимоверно прости, а оттам пресъхва и кранчето за “правилните” хора.
И още много неща спряха.
Какво значение има тук плебса какво мислел и неккви манерки и бърдучета?
Разбърка се пяната и мутрите не са в състояние да я уталожат.
Освен всичко – повярваха си, че ТЕ са тия които дърпат конците – ГРЕШКА!!!
И т.н….
Хм, само едно реших да напиша – а виж какво излезе.
Спирам.
Файнъли, точно “правилните” хора ще хвърлят изпортилите се мутри на тигрите.
Нали знаеш как става?
Точно като си помисли примата правещ се на гладиатор, че ТОЙ е важния на арената и държи положението в свои ръце – зрителите във “форума” се развикват…и “правилните” хора показват
Нали знаеш какво значи това?
Нали разбираш какво удоволствие ще изпита тълпата /матряла/ от това?
За съжаление – и аз, живот и здраве ще го изпитам.
За съжаление, щото предпочитах да минем без цялата тази простотия, но…такъв е живота, кво да прайм?!
—————–
Доплака ми се от безсилие пред тази хладна, нечовешка логика. Тя казва: Винаги ще бъдете роби, но поне изберете нас, ние сме по-правилни господари.
А къде оставам аз, доживотно заразеният с комунизма от Пладнето на братя Стругацки?
На боклука, вероятно…

About Lubo

Writer, translator etc.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

11 Responses to ВЪЗХВАЛА НА РОБСТВОТО

 1. Масовите възторжени симпатизанти на БСП в повечето случаи се делят на следните типове:

  1. Хора, които имат персонална изгода от управлението на червената мъгла – различни по обществено положение и влияние номенклатурчици и апаратчици от раздутата и ленива администрация (особено в малките градове и селата, където левицата е традиционно силна) и циркулиращите около тях изпълнители на държавни поръчки и поставени лица. В това число влизат представители на всички власти – законодателна, изпълнителна, съдебна и местна.
  На по-високо ниво тук се включват и бивши управленски кадри на предприятия / ТКЗС-та и т.н. които са участвали активно в раздаването на държавни активи още в началото на прехода, използвали са различни привилегии и възможности, развили са дребен или по-едър бизнес и успешните им начинания винаги са свързани със сделки с държавата. Под другарската закрила на ДС подобен е старта и на повечето днешни олигарси. За такива хора държавата не е мащеха, а любяща и грижовна майка. Колкото повече власт и възможности имат такива лица, толкова повече назначения в държавната администрация и “частния” сектор поддържат структурите, които оглавяват – всички тези хора и техните семейства са всеотдайни гласоподаватели на БСП.

  2. Привържениците които нямат лична облага – обикновено възрастни хора. Те свързват БСП със спомена за БКП и сигурността и спокойствието, което са имали през 33 годишното управление на Тодор Живков. Хора, които очакват от държавата да поеме грижите над тях, надяват се на по-високи пенсии и социални придобивки. За тях ми е най-мъчно, защото демографията си казва тежката дума и преди социалният модел да се срине напълно, те ще бъдат залъгвани с увеличения от по 10-15 лв. годишно, с които да поддържат някаква мизерна форма на съществуване. Реалното оцеляване на по-голямата част от българското общество така или иначе се дължи на недвижимите имоти и на гастербайтерите, които се грижат за своите роднини от чужбина.

  3. По-млади и добре образовани симпатизанти, които търсят бъдещо политическо или кариерно развитие като се надяват на стаж в министерство, някоя платена от БСМ конференция в Брюксел или на спечелване по партийна линия на програма за обучение в чужбина. В зависимост от родословието и дали семейството им може да праща буркани със зимнина от провинцията и да плаща реализирането на такива финансово необезпечени амбиции успехът е различен.

  ПРАВИЛНИТЕ хора се оказаха пълен провал за всички освен за себе си, макар да е вярно как техните креатури в един момент започнаха да живеят собствен живот и да стават неконтролируеми. Правилните хора са клика бивши служители на тайните служби, които маргинализираха и изродиха всичко, за което в началото на деветдесетте хората скандираха по площадите. Целта им беше комунистическата върхушка да преобразува властта си от политическа в икономическа и да постави в пълен и този път частен контрол ресурсите на държавата. Още с началото на промените такива хора бяха “изметени” в Държави като Полша, Унгария и Чехословакия, затова там организацията на обществото и стандарта на живот са много близки до тези на западноевропейските демокрации.

 2. Galarad says:

  Авторът на статията като цяло е прав, макар че – каквато е практиката на форумните писачи – всичко е прекалено драматично и хиперболизирано.

  Вижте наоколо – Румъния и тяхната политическа ситуация, Унгария, Гърция, Македония – всички тези държави са в много по-тежка политическа ситуация, а някои от тях и икономическа ситуация, отколкото сме ние. Сърбия загуби всичко, което можа да загуби, че дори и Косово, което географски винаги е било сръбска територия (мисля). Единствено в Турция нещата са сравнително стабилни политически и има икономическо развитие, но там работят толкова много и с такъв ентусиазъм, какъвто никъде другаде по света не съм виждал.

  Така че – не знам дали сме роби, но сме в много по-добра позиция от почти всички наоколо, гражданското ни общество се пробужда, левът е стабилен. Какво ще се случи, зависи от нас самите, не от някакви “господари”.

 3. Григор says:

  Аз пък съм свикнал да избирам “неправилните” хора.

  Обикновено са ама наистина много неправилни.

  Тъпи и прости са. Ама наистина. На фона на отшлайфаните и изгладени правилни хора са направо селяни, свалени от каруцата. Сериозно.

  Некадърни са. Ама също наистина. Не умеят да крадат – пробват ли, чува се навсякъде. Левче да откраднат, се вдига повече патардия, отколкото когато правилните хора крадат милиарди. И това дразни плебса… И, което е по-лошо, и да управляват са некадърни. Опропастяват ситуации, в които правилните хора ще се справят. Може да е за да окрадат всичко, ама ще се справят. И плебса вижда и това, и се дразни още повече.

  И още много други неща. Абе, накратко – смърдят им чорапите. Непоносимо.

  Да, ама аз ги предпочитам пред правилните. Защото правилните се мъчат да ме научат да съм послушен добитък, а неправилните не го умеят, ако и често да им се иска същото. Некадърността им ме учи да протестирам, и принуждава тях да се вслушват в протестите ми и да дават заден ход, ако са оплескали нещо. И в един момент се оказва, че мъничко от управлението на тази държава почва става в мой интерес, вместо в интерес на едни други, правилни хора. С много смрад, много протестиране и много шум става, ама става.

  Което за мен е една мъничка крачка към желаното положение. Много начална и малка. Но двайсет години само съм си мечтал да я има.

  Затова и си казвам – да живеят неправилните хора. Тъпите, смотани, прости, неошлайфани, фукливи, некадърни, наивни, комични и трагични неправилни хора.

  Както казваше един друг – “Лудите, лудите… те да са живи.”

 4. Григор says:

  Пропуснах си заключението от емоции.

  А то е простичко – предпочитам боклука, където са заразените от “Пладне, 22 век” на Стругацки, отколкото райските градини на “правилните” хора.

  Защото там, където са заразените от такива мечти, винаги е райска градина. А там, където са “правилните”, винаги е бунище.

 5. Зеарендил :-) says:

  „Тъпата, нечовешка логика“ търпи атаки поне по 100 начина. Самото заключение „Винаги ще бъдете роби, но поне изберете нас, ние сме по-правилни господари.“ е логическо противоречие – никой роб не избира господаря си. За съжаление подобни заключения са много повече на личното и ирационалното у човека, а се маскират като логични и универсални…
  А моят отговор е: робите възстават и… кой знае, може един ден да победят.

 6. Lubo says:

  Всъщност получава се смешен парадокс.
  Смятат се за “правилните” по дефиниция. Не заради някакви по-особени качества, а защото така казват те. Като единствен аргумент понякога изтъкват закона на джунглата.
  Но когато по същия този закон на джунглата “неправилните” ги изместят, надава се кански вой.
  Защо бе, байновци? Вие сте си избрали терена и правилата, в които се смятате за непобедими. Ако ви бият, няма от какво да се оплаквате. А това, че някога сте се родили със сребърна лъжичка в устата, не е достатъчно. Поне откакто съществува Магна Харта.

 7. Nikola says:

  На всичко това му се вижда края. В целия свят е започнало едно глобално пробуждане, което ще сложи край на всякакво робство. Управляващият елит вече започна да губи първите битки.

  • tom says:

   Nikola е главният фантазьор, честито!

   Това пробуждане, Никола, не ти ли напомня леко на събуждането 89-та при нас, с големите митинги?

   Вярно, това е по-голямо, но отново е контролирано.

 8. Григор says:

  @Nikola: Свобода завинаги няма и никога няма да има.

  И точно това е най-хубавото на свободата. Ако имаше как да я наследиш, без да си се преборил за нея, нямаше да е честно спрямо тези, които са се борили, за да я имат. Точно както не е честно едни да имат пари, за които не са се потрудили, докато други да нямат, въпреки че работят.

 9. Stilgar says:

  Аз пък смятам, че по принцип нещата в политиката и икономиката са доволно сложни и сравнително малка част от нещата, които не ни харесват се дължат на някаква измама и зла умисъл. Не че не подкрепям хората да се оплакват, обаче като се оплачеш трябва да предложиш нещо по-добро. Пролетарски изказвания тип “да обесим всички в парламента” нямат никакъв смисъл. Като ги обесим тея кой ще сложим да взима решения? Някакви по-добри? Ами то ако знаехме кои са дай да ги изберем с избори! Ама на изборите се оказва, че не сме съгласни кои са тия по-добри.

 10. Пешка С Мнение says:

  Откакто има държави въобще, не вярвам нещата да са се променили много – винаги има някои групи хора с пари (феодали, бизнесмени/политици), които “изгърбват” тези без пари (крепостни селяни, съвременно общество), че да не им се срути “кулата от карти”, наречена власт.

  Но това статукво ли ни прави роби? Аз съм на мнение, че роби се правим сами с ценностите и убежденията си. Живота може да е труден, безобразия може да се случват, но това не може да ме спре да се занимавам с нещата, които смятам за важни, нито да науча децата си на това, което смятам за важно. Както се казва, може да ме “изгърбят” със сметката за парното, или с някой безумен закон утвърждаващ нечии интереси за сметка на малкия човек, но това което е важно за мен, не могат да вземат. По простата причина, че не могат да ми бръкнат в главата.

  Обратното, доста неприятните за мен “млади хора”, за които всичко е кариера и набъбване на банковата сметка, те са истинските роби. Хора, превърнали постигането на пари и власт в идеал.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>