НОЩНАТА СТРАНА

Прочетох този роман преди броени минути и все още съм под неговото странно очарование.
Тази година “Нощната страна” на Уилям Хоуп Ходжсън навърши вековния си юбилей, но продължава да вълнува безброй читатели със своята странна, необикновена и зловеща история. Тя започва съвсем обикновено и леко мелодраматично. Английски джентълмен от ХVІІ век се влюбва, спечелва сърцето на своята възлюбена… ала после смъртта я откъсва от него. В дълбокото си отчаяние той получава видение за безкрайно далечното бъдеще, когато душите им отново ще се съберат.
Изминали са милиони години. Слънцето е изгаснало и над земята царува вечна нощ. Последните хора живеят в огромна пирамида, висока над десет километра, наречена Последният Редут.

А в ледения мрак наоколо дебнат зловещи и чудовищни създания, които носят гибел не само за тялото, но и за душата. Всяко излизане от пирамидата е страховит риск, и все пак се намират смелчаци, които излизат на пътешествия.

Хората от онова време притежават телепатични способности. Особено надарен в това отношение, героят един ден влиза в контакт с млада жена от друга, по-малка пирамида, заплашена от гибел. С огромно потресение той осъзнава, че това е неговата любима от древните времена.
Без колебание героят тръгва на дълго и страшно пътешествие, за да я спаси. Дебнат го безброй опасности, смъртоносни битки и гнусни твари. но въпреки всичко той ще се бори докрай.

About Lubo

Writer, translator etc.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

4 Responses to НОЩНАТА СТРАНА

 1. Sounds creepy… just like I love it :-)

 2. Lubo says:

  Аха…

 3. Григор says:

  Колко често новото е добре забравено старо…

 4. Vesi says:

  Propusnala sym go. Greshkata shte se popravi pri pyrva vyzmojnost
  :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>