РАЙХСТАГ?

В село Катуница лумнаха пламъци.
Искрите се разхвърчаха. Из цяла България тлее жарава, готова всеки момент да се превърне в пожар.
Тревожно и страшно.
Но още по-тревожно и страшно ми стана, когато ме обхванаха съмнения, че конфликтът може да е подпален изкуствено.
Ще кажете – безумие. Вярно, това е първата мисъл на всеки нормален човек. Само че хората в политиката не са нормални. Нали безумие би било и това, човек да подпали собствения си Райхстаг. А историята ни учи, че ето на – намерил се един да го направи.
Най-напред се усъмних когато новина, публикувана преди две години в някакъв клюкарски сайт, заля целия интернет – с един и същ копи-пейст текст, включително с правописните грешки.
Цар Киро е официален член на ГЕРБ.
После изскочи ето тази снимка:

Тя също се разпространи светкавично по форумите.
Дотук нищо интересно. Явен фотомонтаж, дело на нечисти хора, желаещи да използват ситуацията.
Интересното обаче започна когато във форумите изскочи истинската снимка. Ето тази:

Фалшификатът си стои и досега недокоснат навсякъде. Колкото до оригиналната снимка – някой се зае много активно да я трие от imageshack.us. Вместо нея излизаше ето това:

Тогава се разтревожих не на шега.
Може да съм безумен фантазьор. И ще се радвам, ако е така.
А ако не греша?
Знам, че надеждата да бъда чут е нищожна. Но все пак се обръщам към господин Явор Колев. Господин Колев, вие разполагате с достатъчно възможности да проследите кой манипулира общественото мнение и подклажда пламъците точно когато трябва да бъдат потушавани.
За да не се окаже Катуница българския Райхстаг!

About Lubo

Writer, translator etc.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

4 Responses to РАЙХСТАГ?

 1. Григор says:

  Мъничко се съмнявам дали Явор Колев има съответните ресурси.

  А не е и нужно. Предостатъчно е един приличен процент от българите да имат IQ над стайната температура. Манипулацията моментално ще сработи в обратна посока.

  Лично за мен е трудно да преценя дали нещата са манипулирани или са случайно избухване на напрежение. Напълно биха могли да са случайни. Но ако са манипулирани, имам подозрение кой и с каква цел стои зад тях.

  Дребна подсетка: ако целта бъде осъществена, а именно ГЕРБ да се окаже принуден да зависи от подкрепата на “Атака” и за президентските избори, можем да очакваме в съвсем скорошен план Волен Сидеров да загине нелепо и, разбира се, напълно случайно. След което “Атака” да реши да гласува срещу ГЕРБ…

  (Не че ГЕРБ са цвете за мирисане. Писал съм много пъти, ще го напиша и тук: те са ББ плюс произволен пълнеж. И както ББ е всичко друго освен цвете за мирисане, така и пълнежът е МНОГО произволен… Просто алтернативата им е още по-гнусна.)

  • gost says:

   Григор, избухването беше напълно случайно. Сега обаче се правят опити смисълът му от социална реакция да стане етническа. Не е някаква конспирация. Много по-просто е: Нито едно правителство и нито един политик не желае да решат социалните проблеми с малцинствата и с тяхната престъпност. Беден циганин = евтин циганин, а престъпните групировки са посредниците при всички избори. Още повече че решаването на социалните проблеми няма златен еквивалент и следователно не интересува никого дори като начин да се запълни свободното време. От друга страна, етническите сблъсъци от раз заздравяват електоратите на поне две печално известни партии. Тези гласове могат да бъдат превърнати в звонк само след месец и лешоядите се вият… Да не говорим, че и другите “политически” партии могат пряко или косвено да измъкнат по някоя риба от мътната вода, като въобще не ги интересува кой и защо я е размътил.
   Лека им пръст на двете момчета…

 2. Васил says:

  Бате ти сериозно ли си вярвал, че в България има протест придружен с размирици, зад които да не стои някои кукловод? Малкото такива, случайни галимации, ако не са предварително режисирани набързо биват политизирани.

 3. Itilon says:

  Аз лично съм убеден, че няма нищо случайно – освен самото убийство, може би. Интересувам се от динамиката в медиите. Обърнете внимание как убийства стават по 10-15 на месец, но предизвикват кризи, само когато съвпаднат с някое политическо събитие (поне в последно време, де). Пример беше Яна, която – за съжаление – не беше нито първата, нито последната изнасилена и убита млада жена в София тази година. Но престъплението се случи в навечерието на важен вот на недоверие.

  Конспиративно звучи, знам.

  Но пък колко бързо се правят антицигански брошури и се организира раздаването им в почивните дни? Дали пък не са били подготвени и от Атака само не са чакали удобен повод? (А такъв все ще се случи – както казах, при 10-15 убийства на месец, в поне 5 са замесени цигани и в поне някои от тях жертвите са българи – все пак тъпо щеше да бъде скочат при новината за ром, пребит до смърт от скинари примерно).

  Та, мисълта ми е, че Любо Николов не е първият, на който му хрумва подобна идея. В блога на Комитата има интересни размишления по темата.

  Иначе, смятам Григор за много осведомен човек, но това за нелепата смърт на Волен ми звучи прекалено конспиративно… Дано съм прав, де – дори той не заслужава да умре за някаква политическа глупост.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>